Villa Lumen

Villa Lumen is niet één gebouw, maar een aantal gebouwen. De elf villa’s zijn gebouwd op het hoger gelegen oostelijk deel van Helpermaar, in het zuiden van de stad Groningen. Ze vormen een voortzetting van de Hondsrug. De elf vrijstaande woningen zijn gebouwd volgens een strak, eigentijds ontwerp: wit gestucte gevels, natuursteen vlakken en grote glasvlakken geven de villa’s een modern uiterlijk.

Elke villa is gebouwd volgens een vaste plattegrond. Van daaruit kan elke koper de woning naar eigen voorkeur laten vormgeven en indelen. Perfect voor wie geen architect is, maar wel duidelijk eigen ideeën over wonen heeft. In de villa’s hebben alle ruimtes grote ramen, waardoor de woningen vanbinnen ontzettend licht zijn. Waar je ook bent in de woning, je zit nooit in een donker hoekje. Licht is dan ook het hoofdthema van de villa’s, zoals de naam van het project al verraadt.

Hoewel elke villa aan de binnenkant anders is, is het geheel van strakke, witte panden een mooi plaatje. Alle woningen hebben twee lagen, hun eigen aangebouwde garage en een ruime tuin. Je kunt met een flink gezin één van de villa’s betrekken: ze hebben vier grote slaapkamers en twee badkamers.

Bijzonder aan het ontwerp van Villa Lumen is dat de daken van de woningen vanuit een bepaalde hoek haast als losse platen bovenop de wanden lijken te liggen. Dit komt vooral door de plaatsing van ramen direct onder de dakrand. Daarnaast steken de daken aan twee kanten iets uit en zijn ze wit, terwijl de wand vlak onder het dak met grijze baksteen bedekt is.

Door de plaatsing van ramen op de hoeken van de villa’s krijgen de woningen een eigenwijs, speels karakter. Een vloeiende overgang van woonkamer naar tuin zorgt ervoor dat bewoners zich constant in een open, groene omgeving bevinden.

 
Jaartal
2016
Woningtype
Vrijstaand
Aantal
11
Programma

11 vrijstaande woningen

Adres
Jan Wolkerslaan
Plaats
Groningen
Architect
Kuiper Compagnons
Opdrachtgever
Volker Wessels Vastgoed b.v.
Aannemer
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf bv