Appartementen Aweg 45

Foto: Harold Koopmans

Dit bescheiden stedelijke invullingsproject is gelegen in de draaiing van een historische kade in het westelijke deel van de stad Groningen. De naastgelegen pakhuizen aan de rechterzijde zetten de toon voor maat en schaal. Daarnaast zijn de relatief kleine panden aan de andere zijde bepalend voor de korrelgrootte. Dit gegeven is vertaald naar een zwart hoofdblok  – de historische pakhuizen ter plaatse zijn ook ‘geteerd’ – en een transparant ‘dienstenelement’.

De verkeerszone en balkonstrook met haar kenmerkende aluminium driedelig frame ligt in het verlengde van de pakhuisgevel. Het is als blok ten opzichte van het woonblok verdraaid. De twee richtingen geven aanleiding tot een meer specifieke uitwerking op plattegrondniveau. Het hoofdblok herbergt de woning, de verdraaiing bevat alle andere functies. De begane grond van het zwarte blok wordt gebruikt voor de bergingen en als doorrit naar het achterliggende parkeerterrein.

De bovenliggende etages zijn identiek en bestaan steeds uit een appartement in het hoofdblok en een verkeersgebied met balkons in het dienstenblok. De matglazen pui tussen de balkons en de verkeerszone zorgt voor diffuus licht in het trappenhuis. De achtergevel is op sobere wijze vormgegeven met grote openslaande dubbele deuren met franse balkons. Het project kenmerkt zich door een heldere inpassing op het hogere schaalniveau en een zorgvuldige detaillering.

Het hoofdblok is zwart gestuct – ook in het interieur van het trappenhuis – en heeft zwarte aluminium kozijnen. De plint  bestaat uit zwarte geperforeerde stalen panelen waarin de garagedeur is opgenomen. Het frame van de verdraaiing is van bronskleurig geanodiseerd aluminium, waaraan het hardglas van de balkons is bevestigd. De houten gevelvullingen en de houten plafonds van de balkons zijn van Lauro Preto. Het trappenhuis is van schoon prefab beton gecombineerd met het zwarte stucwerk van de wand naar de woningen en het matglas van de balkondeuren. De entree van de woningen bestaat uit een hardglazen paneel met een gelakte deur.

 
Jaartal
2006
Woningtype
Appartementen
Aantal
4
Programma

4 appartementen

Adres
Aweg
Plaats
Groningen
Architect
Van Ringen Architecten
Opdrachtgever
Rijkens Projectontwikkeling
Aannemer
Bouwbedrijf Leek