Gordel van Smaragd – Palembangstraat

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

Foto: Gerard van Beek

In opdracht van woningcorporatie Lefier ontwierp MAD JOHANNES MOEHRLEIN architekten aan de Palembangstraat 38 appartementen en 12 studio’s. De opdracht past in het kader van de wijkvernieuwing van de naoorlogse Noord-Indische buurt. In de wijk staan vooral veel huurwoningen, waarvan de kwaliteit en voorzieningen zijn verouderd. Lefier wil de wijk leefbaar houden en een grotere verscheidenheid aan bewoners aantrekken. Meer variatie in woningtypologieën is daarbij belangrijk.

De 38 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen die via open luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. Elk gebouw bestaat uit vier bouwlagen waarin negentien huur- en koopappartementen zijn gesitueerd. De appartementen variëren in grootte tussen de 75 m2 en 115 m2.

Het complex is zuid-west georiënteerd. Mede hierdoor is gekozen voor een open glasgevel en prefab-betonnen balkons aan de westgevel. Aan de galerijzijde is de façade uitgevoerd in transparant behandelde houten delen. De gevels zijn voornamelijk uitgevoerd in metselwerk, met twee soorten baksteen, om en om gemetseld in zogenaamde ‘speklagen’. De donkerpaars glinsterende baksteen is afgewisseld met een roodbruine, Groningse strengperssteen. Het verfijnde type metselwerk verwijst naar de omliggende bebouwing, die voor een groot deel in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen is.

De studio’s zijn verdeeld in twee afzonderlijke gebouwen met elk zes wooneenheden. De twee studio-complexen zijn als schakel tussen het appartementencomplex en de grondgebonden eengezinswoningen aan de Bandoengstraat en de Timorstraat gesitueerd. Een studio-complex bevat vier wooneenheden van 50 m2 en twee wooneenheden van het type ‘maisonette’. Deze laatste woningen hebben een tweede laag met zolder, voorzien van een dakterras c.q. loggia.

 

De gevels van de hoofdentree en het trappenhuis bestaan uit een staalconstructie met een glazen vlies van semi-transparant glas.

 
Jaartal
2013
Woningtype
Appartementen
Aantal
50
Programma

38 appartementen en 12 studio’s

Adres
Palembangstraat
Plaats
Groningen
Architect
MAD JOHANNES MOEHRLEIN architekten
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Plegt-Vos