Woningen Eikenlaan en Elzenlaan

Foto: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

De nieuwbouw op de hoek van de Eikenlaan en Elzenlaan, twee belangrijke verbindingsroutes op respectievelijk stads- en wijkniveau, voegt zich nadrukkelijk naar de bestaande bebouwingsstructuren in de naoorlogse wijk Selwerd. Samen met de bestaande galerijflats en eerder uitgevoerde wijkvernieuwingsprojecten vormt het een groot stedelijk blok. Daarbij markeren de beide gevelwanden de verbindingsroutes. De hoek wordt daarbij extra aangezet met een vijf lagen hoog appartementenblok met daaronder een bedrijfsruimte. Opvallend zijn de verspringende gevels en balkons die overigens zijn voorzien van ingebouwde bankjes die de plasticiteit van de gevel mede bepalen.

Om de hoek, langs de Elzenlaan, zijn de zijgevel van het appartementenblok en de aansluitende eengezinswoningen in een lijn gelegd. Het voorgebied van de rijwoningen en het appartementenblok – een stoep met een groene border – draagt een gemeenschappelijk karakter. Aan de Elzenlaan wordt de gevelwand op twee plekken doorbroken. Hierdoor ontstaat een licht en transparant beeld dat refereert aan de oorspronkelijke uitgangspunten van de naoorlogse stedenbouw. Daarnaast is het ook een antwoord op de relatief eentonige gevelwand van de bestaande portiek-etageflat aan de overzijde van de Elzenlaan.

In aansluiting op het gemeenschappelijke karakter van het voorgebied, is de gevelwand uniform vormgegeven en opgetrokken uit mergelkleurig metselwerk. Als bindend element dient een doorgaande luifel. Op de tweede en derde laag zit meer variatie waardoor ritme ontstaat in de gevel. De achtergevels kennen een tweeledige opbouw: een vlakke, uitgebouwde begane grond met daarbovenop de teruggelegde en onderling verspringende etages. Aan de achterzijde is bovendien ruimte gelaten voor uitbreidbaarheid van de woningen. Ontsloten vanuit een binnenstraat zijn alle woningen voorzien van een parkeerplek op het binnenterrein.

 
Jaartal
2006
Woningtype
Eengezins in rij, appartementen
Aantal
34
Programma

18 rijwoningen, 16 appartementen, bedrijfsruimte

Adres
Eikenlaan, Elzenlaan
Plaats
Groningen
Architect
Cees Nagelkerke Architecture
Opdrachtgever
Le Clerq Planontwikkeling
Aannemer
B. Timmer Bouwonderneming BV