Combinatiegebouw Lewenborg

BDG Architecten heeft een combinatiegebouw voor de sporthallocatie in Lewenborg ontworpen, als onderdeel van het herstructureringsplan van de hele wijk. De oorspronkelijke locatie gaf een onveilig gevoel op straat, doordat de ‘loze’ nisjes en hoekjes als hangplekken werden gebruikt. Daarnaast is in 2007 een groot deel van de sporthal afgebrand. De opdracht was om op basis van de bestaande fundering een nieuwe sporthal te ontwerpen, met daaromheen de woon-, parkeer-, berging- en commerciële ruimtes. Met als doel: een duidelijke stedelijk buitenruimte waarin iedereen zich prettig voelt.

De grote vraag was: hoe maak je een gebouw van alle zijden leefbaar en aantrekkelijk en de sport zichtbaar? BDG Architecten heeft ervoor gekozen om de gesloten elementen (zoals de bergingen) in het hart te plaatsen. De kantine en kleedkamers van de sporthal, de commerciële ruimtes en de appartementen liggen direct aan de straat. Doordat deze ruimtes in verbinding staan met buiten, worden langslopende bewoners geprikkeld om bijvoorbeeld te gaan sporten. Het hoge deel van het appartementencomplex is teruggelegd, waardoor ruimte voor een dakterras is ontstaan. Dat geeft het gebouw, vanaf de straat gezien, een ontspannend effect. En dat maakt het juist weer spannend.

Om ervoor te zorgen dat de verschillende functies als één geheel zichtbaar zijn, heeft BDG Architecten de gevel zo ontworpen dat het als een schil alle onderdelen omarmt. Daarbij is zorgvuldig gezocht naar het juiste metselwerk en heeft de architect zelf een mix van gekleurde stenen samengesteld. In het hart van het gebouw is onderhoudsarm beplatingsmateriaal toegepast. De lichte kleur zorgt ervoor dat de ruimtes waar logistieke beweging plaatsvindt aangenaam en veilig aanvoelen.

Het resultaat is een fris leefgebouw. Een gebouw wat de verschillende gebruikers aan elkaar verbindt en zich aan alle zijde aan de omgeving presenteert waarmee een prettig en veilig leefomgeving is ontstaan.

 
Jaartal
2012
Woningtype
Appartementen
Aantal
43
Programma

43 appartementen, sporthal, parkeerruimte, bergingsruimte en commerciële ruimte

Adres
Kajuit, Ra
Plaats
Groningen
Architect
BDG Architecten
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Friso Bouwgroep