Villa Steenge

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

Foto: SKETS Architectuurstudio

In een bestaande Groningse villawijk, uit de jaren ‘50/’60 van de vorige eeuw, is een kavel gesplitst. Op deze afgescheiden kavel heeft SKETS Architectuurstudio een ontwerp gemaakt voor een hedendaagse villa. Kenmerkend voor de directe omgeving is de ruime opzet van de kavels in een groene setting. De nieuwe villa sluit naadloos aan op de kwaliteiten van de omringende bebouwing.

De villa is groots van opzet met drie niveaus, waarvan 1 onder het maaiveld. Op de begane grond zijn de entree, leefkeuken, woonkamer, werkkamer en het gastenverblijf met badkamer gesitueerd. Op de verdieping bevinden zich 4 slaapkamers en 2 badkamers. De hoofdvorm van de villa is mede tot stand gekomen door de positionering van enkele oude bomen en de glooiing op de kavel. Tevens is er een knipoog gemaakt naar de strakke villabouw uit de jaren ‘50/’60, onder andere door de combinatie van natuurlijke materialen, als leisteen en hout, met beton.

Kenmerkend is de grote overkapping aan de terraszijde van de woonkeuken; een vrije overkraging van 5.5 m. Door de schuifdeuren open te zetten wordt het terras onder de overkraging onderdeel van de woonkeuken en zodoende vergroot van 50 m2 naar 90 m2. De overkraging staat in contrast met de onderliggende open glasgevel. De grote glasoppervlakten zorgen voor een optimale relatie tussen binnen en buiten. De woonkamer heeft een driezijdige oriëntatie gekregen, waardoor een optimale buitenbeleving is gecreëerd; zicht op het terras, de omsloten privé-tuin en de oprijlaan.

De verdiepinghoge schuifwanden keren over de gehele begane grond terug. Hierdoor wordt een open leefwereld gecreëerd; alle ruimten vloeien op deze wijze in elkaar over. Ook het interieur is integraal mee ontworpen. De trap is hiervan een bijzonder voorbeeld, evenals het keukenontwerp en het ontwerp van de 3 badkamers. De villa is toegankelijk via het Espad, een voormalig voet-/karrenpad. Hierdoor krijgt de villa een nog meer besloten karakter, mede omdat het geheel grotendeels ommuurd is.

 
Jaartal
2006
Woningtype
Grondgebonden
Aantal
1
Programma

Luxe villa in bosrijk stadsdeel

Adres
Espad
Plaats
Groningen
Architect
SKETS Architectuurstudio
Opdrachtgever
Familie Steenge
Aannemer
Jorritsma Bouw Groningen