Traverse

De basis voor dit project vormde het beeldkwaliteitsplan van architectenbureau De Zwarte Hond voor de vernieuwing van de Grunobuurt, die in de jaren 20 als uitbreidingswijk van de stad werd gebouwd. De opdracht die het bureau Maccreanor Lavington Architects uit Rotterdam meekreeg, was het realiseren van een bouwblok met een mix van typologieën in de koop-, vrije en sociale huursector met daarboven een laag penthouses.

Parkeren is mogelijk in de ondergrondse parkeergarage. De textuur van het metselwerkpatroon in de gelaagde gevels grijpt terug naar de baksteenarchitectuur van de oorspronkelijke bouw van de buurt. De raamopeningen vormen daarbij een duidelijke laag, terwijl de verspringende, Franse balkons een extra laag vormen.

Om aan te sluiten bij de bestaande bebouwing is een getrapt bouwvolume gemaakt. De entrees voor de appartementen en penthouses worden gevormd door herkenbare openingen. De grondgebonden woningen hebben elk een entree met een voortuintje met haag en aan de kant van de Paterswoldseweg een dubbelhoge opening. In het binnengebied grenzen de privé-buitenruimten aan de collectieve buitenruimte zodat er een ‘ontmoetingsruimte’ kan ontstaan.

 
Jaartal
2011
Woningtype
Appartementen, maisonnettes
Aantal
23
Programma

16 appartementen en 7 maisonnettes

Adres
Grunostraat
Plaats
Groningen
Architect
Maccreanor Lavington Architects
Opdrachtgever
Nijestee
Aannemer
Plegt-Vos