Studentenhuisvesting Antillenstraat

Foto: Jitske Hagens

De studio’s aan de Antillenstraat staan op een voormalig bedrijventerrein, dat vooralsnog niet wordt herontwikkeld. Dit bood de mogelijkheid om hier tijdelijk studenten te huisvesten. Samen met Plegt-Vos ontwikkelde Te Kiefte Architecten een bouwsysteem van losse units dat in korte tijd kon worden gerealiseerd.

Het systeem bestaat uit prefab woonunits, die kant en klaar per vrachtwagen worden aangevoerd en gestapeld kunnen worden tot een woongebouw. Andersom zijn de units later ook eenvoudig weer weg te halen en naar wens ergens anders opnieuw te gebruiken.

Het complex bestaat uit twee woongebouwen die elk bestaan uit twee rijen 3-laags gestapelde units met ertussen een centrale gang. Elke unit heeft daglicht in overvloed en door de groen ingerichte tussenruimte voldoende privacy. Vanuit de centrale gang heeft elke bewoner toegang tot een eigen studio, voorzien van keuken, badkamer met douche, toilet en wasbak en een eigen verwarmings-/koelinstallatie. Naast de individuele op studenten gerichte studio’s is een aantal units beschikbaar voor ‘begeleid wonen’. Deze hebben een gemeenschappelijke woonruimte tot hun beschikking. Daarnaast is er voor de begeleiders een kantoor en een ruimte voor de slaapwacht.

Het wooncomplex heeft een bijzondere uitstraling door de omkadering van de glazen geveldelen van elke studio. De bruinrode basiskleur en de daarvan afgeleide kleuren zijn ontleend aan de kleuren van de overliggende baksteenbebouwing. Daarnaast sluit het aan op het kunstwerk van corten-staal (roestkleurig) dat reeds op de locatie aanwezig was. In de gevel zijn enkele accentkleuren aangebracht om de herkenbaarheid van de individuele units te versterken. De herkenning vanuit de gevel komt terug in de kleur van de voordeur, om zo in de gang, als ondersteuning op het huisnummer, duidelijk aan te geven waar een student woont. De twee woongebouwen liggen op een groen ingericht terrein met tussen de twee gebouwen een gezamenlijke fietsenstalling en een basketbalveld.

 
Jaartal
2008
Woningtype
Zelfstandige eenheden
Aantal
102
Programma

Studio's

Adres
Antillenstraat 1/1 - 1/204
Plaats
Groningen
Architect
Te Kiefte Architecten
Opdrachtgever
Nijestee
Aannemer
Plegt-Vos