Klein Corpus II

Foto: Jette Marie Versteegh

Foto: Jette Marie Versteegh

Tussen de Laan Corpus den Hoorn en de Semmelweisstraat in Corpus den Hoorn te Groningen is in drie fasen een groot gedifferentieerd nieuwbouwplan gerealiseerd. Het bestaat onder andere uit koop- en huurappartementen, de Boerhaaveschool (fase 1) en een multifunctioneel centrum (fase 2). Een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang worden voorzien in de laatste fase. In 2013 is fase 2 opgeleverd.

Hier is op de begane grond een multifunctioneel centrum (MFC) ondergebracht met daarnaast bergingen voor de woningen. Via twee autoliften zijn 70 parkeerplaatsen op de eerste en tweede verdieping bereikbaar. In zes lagen daarboven bevinden zich 24 huurappartementen.

De stedenbouwkundige regels van het plan Kappler uit 2001 (Intense Stad) vormden het uitgangspunt voor Klein Corpus. De meandervorm staat voor de relaties en samenhang tussen de gebouwen. Een meanderende plint van metselwerk loopt door in de verschillende fases en beweegt zich over de onderste drie lagen. Twee subtiel verschillende metselwerksorteringen maken onderscheid tussen openbare functies in de plint en de woonfunctie. Op verschillende plekken wordt de plint opgetild en ‘zweeft’ deze boven het maaiveld. Hieronder bevinden zich ronde volumes met entrees en/of bergingen. Aan de kop nabij de rotonde is, als een transparant accent, een rechthoekig volume onder de plint geschoven met daarin het MFC.

 
Jaartal
2013
Woningtype
Appartementen
Aantal
24
Programma

24 appartementen, multifunctionele ruimte, 70 parkeerplaatsen

Adres
Laan Corpus den Hoorn, Semmelweisstraat
Plaats
Groningen
Architect
DAAD Architecten
Opdrachtgever
Nijestee