Kas di Coral

Deze woning staat in De Linie, een wijk die onderdeel vormt van het stadsdeel Europapark. Het stedenbouwkundig plan, van de hand van Wiel Arets, wordt gekenmerkt door een bijzonder hoge stedelijke dichtheid voor vrije kavels.

Het ontwerp voor de woning is van architect Sipke Kingma (Bahama Architecten), die ook de bewoner is. Samen met beeldend kunstenares Tanja Isbarn bedacht hij het ‘Kunst am Bau’ project Muraya di Coral. Zoals de naam Kas di Coral doet vermoeden, heeft het project een band met de Nederlandse Antillen, en specifiek met het eiland Bonaire. Het gevelconcept is afgeleid van de versteende koraalmassa, de basissubstantie van het eilandatol.

De gevelvlakken die op de publieke ruimte zijn gericht, zijn met organische uitsparingen in het beton geperforeerd. Door schuine insneden treedt het daglicht op een verrassende manier het woonhuis binnen. Ieder moment van de dag toont het gevelbeeld zich in een andere licht/schaduwsituatie. ’s Avonds richt ditzelfde lichtspel zich naar buiten toe. De zonnepanelen op het dak voorzien het huis van warm water en verwarming. Daglichttoetreding heeft de grootste prioriteit, ook als bron van passieve warmte. Het gehele huis is voorzien van led-verlichting.

 
Woningtype
Grondgebonden
Aantal
1
Programma

Grondgebonden woning

Adres
Bastion
Plaats
Groningen
Architect
Bahama Architecten
Opdrachtgever
Particulier
Aannemer
Hermes Bauunternehmen