Kadewoningen Helper Oostsingel

AAS architecten kreeg de opdracht om zes grondgebonden woningen aan de Helper Oostsingel – in de wijk Helpman – te ontwerpen. De bouwlocatie bevindt zich direct aan het Helperdiepje, omsloten door een wand van woningen en met een smalle steeg als entree.

Het project kan beschouwd worden als een stedelijk ‘inbreidingsplan’. De woningen staan niet strak in een rij maar getrapt naast elkaar waardoor elke woning duidelijk herkenbaar is. Dit was de wens van de opdrachtgever en bovendien een interessant ontwerpuitgangspunt voor de architect. Alleen aan de oostkant zijn twee woningen gelijkgeschakeld. Zo wordt een begin (of eind) van het woningblokje gemarkeerd.

Het volume van de woningen varieert in hoogte doordat enkele woningen – tussen drie en vier lagen – een dakopbouw hebben. De kleur wit domineert; het is de terugkerende kleur van het pleisterwerk en het houtwerk van de bestaande bebouwing aan het binnengebied. De gemetselde balkons van de woningen markeren de entree en doen tevens dienst als luifel. De entreeplint van het gebouw is gemaakt van wit gebeitste verticale houten delen, waarin ook de garagedeuren zijn opgenomen.

 
Jaartal
2013
Woningtype
Eengezins in rij
Aantal
6
Programma

6 eengezinswoningen

Adres
Helper Oostsingel
Architect
AAS Architecten
Opdrachtgever
Kroeze & Partners Vastgoed BV
Aannemer
SHP Bouwbedrijven