Jongerenhuisvesting Eendrachtskade

De Eendrachtskade, ooit een van de meest stedelijke delen van Groningen, vol vrachtverkeer in het water van het Hoendiep, is nu een drukke verkeersader voor fietsers en auto’s.

Omstreeks 1970 verrees op deze plek een 40 meter hoge kantoorflat voor ambtenaren van de provincie Groningen. Later werd een aantal pakhuizen gesloopt ten behoeve van de bouw van kleinere kantoor- en appartementengebouwen. In een van de kantoorgebouwen is door woningbouwcorporatie Lefier al studentenhuisvesting gerealiseerd. Het ernaast gelegen kantoorgebouw is ook gesloopt; in 2012 verrees hier een gebouw met 63 zelfstandige appartementen voor jonge Groningers.

De nieuwbouw sluit conceptueel aan bij het verbouwde pakhuis op de hoek van de Eendrachtskade. Hierdoor is een nieuw evenwicht in het straatbeeld ontstaan en wordt het oorspronkelijke stedelijke karakter versterkt, zonder daarbij in nostalgie te vervallen.

Het ontwerp verwijst naar de rationele, analoge opvattingen van – in Groningen niet geheel onbekende – Italiaanse architecten. Hun uitgangspunten zijn in dit gebouw duidelijk terug te vinden: eenvoud en rust, stoerheid en helderheid, dialoog versus contrast tussen oud en nieuw.

 
Jaartal
2012
Woningtype
Appartementen
Aantal
63
Programma

63 zelfstandige jongerenappartementen

Adres
Eendrachtskade Zuidzijde
Plaats
Groningen
Architect
WAL architectenbureau
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf bv