Courtine

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

De initiatiefgroep Schots & Scheef stelde zich sinds de jaren 90 tot doel een kleinschalig woonproject in de binnenstad van Groningen te realiseren voor mensen die zijn aangewezen op een rolstoel. Na een lang, soms moeizaam proces vonden de initiatiefnemers in 2013 uiteindelijk een mooie plek op het CiBoGa-terrein, tegenwoordig ook bekend als het Ebbingekwartier. Dichtbij de binnenstad, met winkelvoorzieningen en openbaar vervoer.

Het gehele project bestaat uit vier bouwblokken met koop- en huurwoningen: 31 appartementen en 31 gezinswoningen. Blok A (het zuidoostelijke blok) bevat de 17 appartementen voor Schots & Scheef en 14 huurwoningen voor de reguliere verhuur. Gedurende het ontwerpproces is door de betrokken partijen – Schots & Scheef, Nijestee en de gemeente Groningen – intensief samengewerkt. Zo kon een gebouw gerealiseerd worden dat zoveel mogelijk zou aansluiten op de wensen van de bewoners.

De vier blokken vormen een ensemble door toepassing van dezelfde kleur baksteen. Deze steen is ook voor de trappen naar de openbare ruimte gebruikt. Door de smalle toegangen tot de binnenruimte voelt de bezoeker zich beschut. Het merendeel van de voordeuren is aan de openbare binnenruimte geplaatst.

Ook de ‘leefkeukens’ zijn op het binnenterrein georiënteerd. De stervormige plattegrond van de binnenplaats keert terug in het ornament op de balustraden van de balkons. Verder is het ornament toegepast op raampanelen en hekwerken. Door verschillend voegwerk ontstaan nuances in de gevel.

 
Jaartal
2014
Woningtype
Appartementen, grondgebonden
Aantal
62
Programma

31 appartementen en 31 gezinswoningen in 4 woningblokken

Adres
Botermolendrift
Plaats
Groningen
Architect
Studioninedots
Opdrachtgever
Nijestee, AM Wonen
Aannemer
BAM Woningbouw BV