Jaaphuis

Foto: Jim Ernst

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

Foto: Jim Ernst

Opdrachtgever Jaap Duijm had 25 jaar in een schipperswoning aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoort gewoond, tot hij deze wilde laten vervangen door nieuwbouw. Na de sloop van het oude pand verrees ‘Jaaphuis’, een woning met drie bouwlagen. Het huis staat in een buurt waar al verschillende woningtypologieën naast elkaar bestaan.

Toch valt de woning op, met name door het contrast in hoogte, kleur en materiaalgebruik met de omringende schipperswoningen. De plattegrond en de verschillende ruimten in de woning waren van invloed op de plaatsing van de drie grote vensters in de voorgevel. Deze vensters zijn negentien centimeter naar achteren geschoven, waardoor diepte is ontstaan. De stalen voordeur is veel minder opvallend. Deze ligt niet verdiept en heeft dezelfde kleur als de gestucte gevel.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamer met keuken, de tweede verdieping herbergt een slaapzone en een dakterras. Op de begane grond zijn een hobbyruimte en een tuinkamer, gericht op de tuin aan de achterzijde, gerealiseerd.

 
Jaartal
2014
Woningtype
Grondgebonden
Aantal
1
Programma

woonhuis

Adres
Meeuwerderweg
Plaats
Groningen
Architect
Oving Architekten
Opdrachtgever
Particulier
Aannemer
GoBeSt