Het gebied waar vroeger het voetbalstadion van FC Groningen huisde, is de afgelopen jaren ingevuld als nieuwe woonbuurt. Als sluitsteen van dit inbreidingsgebied ontwierp KAW een gebouw met 72 aardbevingsbestendige appartementen, geheel in stijl met de voetbaltraditie.
Het complex vormt de grens van het inbreidingsgebied en verbindt de nieuwbouw met de bestaande Oosterparkwijk. Het trappenhuis met haar grote vide markeert de hoek van de nieuwbouw en maakt het gebied stedenbouwkundig af. De groene liftschacht is een knipoog naar het voetbalverleden. De architectuur sluit met haar klassieke driedeling van plint, tussendeel en kroon aan bij de jaren-30-baksteenarchitectuur van de wijk, zowel qua kleurstelling als qua detaillering.
De roemruchte historie van het Stadion Oosterpark, daar kun je als architect niet aan voorbijgaan. Nu herinneren het voetbalveld op de kopgevel en metershoge portretten van de helden van FC Groningen in de entree aan 35 jaar voetbal op deze plek. Het gebouw is daarmee bijna een memento geworden, dat direct door de buurt is omarmd. Architecte Beatrice Montesano wist daarmee goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de wijk.
De stad Groningen ligt in het aardbevingsgebied: een extra uitdaging in de constructie. In dit geval maakte de architect het gebouw bestand tegen aardbevingen met het Base Isolation-systeem. Dit houdt in dat het gebouw ‘los’ van de fundering gebouwd wordt. Tussen de half verdiepte parkeerkelder en de eerste woonlaag vangen dempers de krachten van de aardschokken op. Gebouw en grond kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Op deze manier wordt de veiligheid van de bewoners van het woongebouw gewaarborgd bij een eventuele aardbeving. De techniek is zichtbaar in het trappenhuis.
72 aardbevingsbestendige appartementen