De Stadswerf

Foto: Theo Bos

Foto: Christian Richters

Foto: Christian Richters

Foto: Theo Bos

Foto: Theo Bos

Foto: Pepijn van den Broeke

Foto: Christian Richters

De Stadswerf bevindt zich op het punt waar het Van Starkenborghkanaal en het Oosterhamrikkanaal samenkomen. De locatie wordt gekarakteriseerd door een mix van woningbouw en bedrijvigheid. In 2000 won Casanova+Hernandez Architects de internationale prijsvraag Europan 6 voor hun ontwerp voor de revitalisering van dit gebied. Het werd een nieuwe, stedelijke typologie gebaseerd op een mix van woningen, bedrijfsgebouwen, kantoren en ruimtes voor startende ondernemingen.

Lichte, transparante, ‘drijvende’ bouwelementen zijn langs het kanaal geplaatst. Binnen deze bouwvolumes liggen ruime woningen die uit vier verdiepingen met voor- en achtertuin bestaan. De bedrijfsruimtes voor startende ondernemers bevinden zich aan beide zijden van een binnenstraat. Nieuwe openbare ruimtes, pleinen en bruggen verbinden de verschillende gebieden met elkaar.

Iedere woning is voorzien van een gebeeldhouwde vorm, en herbergt een keuken, badkamer en bergruimtes. Een ‘wintertuin’ doet tevens dienst als geluidsscherm en temperatuurregelaar. Rondom deze vorm bevinden zich kamers en suite met uitzicht op het kanaal en het omringende landschap. Een grote variatie aan woningtypologieën is in het plan opgenomen: herenhuizen, twee verschillende typen rijtjeshuizen, ‘super casco’-woningen, een half-vrijstaand huizenblok voor combinaties van wonen en werken en appartementen.

 
Jaartal
2012
Woningtype
Appartementen, grondgebonden
Aantal
114
Programma

114 woningen en appartementen, bedrijfsruimte

Adres
Paradijsvogelstraat, Florakade
Plaats
Groningen
Architect
Casanova+Hernandez architects
Opdrachtgever
Nijestee
Aannemer
Heijmans Bouw