Eemskwartier – Dok 1, 2, en 3

De Eemskanaalzone vormt een verbinding tussen de oude historische binnenstad en de nieuwbouwontwikkelingen daarbuiten. Langs deze zone is het Eemskwartier gebouwd: compacte bouwblokken waarin wonen en werken samengaan. De blokken vormen een stedelijk ensemble. Als vervolg op de Kadewoningen ontwierp Zecc Architecten de tweede fase van het project: drie appartementengebouwen onder de naam Dok 1, 2 en 3.

De drie vijflaagse appartementengebouwen sluiten aan bij het straatprofiel van de eerste fase (Kop van Oost) en beantwoorden aan de grootschalige gebouwen aan de overzijde van de weg. De drie blokken vormen een gevelwand die het verkeersgeluid van de Sontweg uit het binnengebied weert. De blokken zijn ontworpen als ‘drieling’: er zijn slechts kleine verschillen te ontdekken.

De gevel aan de Sontweg is geactiveerd door wonen op de begane grond en afwisselende loggia’s in de gevel. De compositie van ‘dansende’ gevelopeningen verklapt iets over de afwisselende woningtypologie in het gebouw.

In totaal zitten er 111 appartementen in de drie gebouwen. De woninggrootte varieert van 38 m2 tot 80 m2. De kleinste appartementen zijn gelegen op de begane grond en hebben een eigen voordeur. Ze liggen aan de zuidzijde; bankjes in de zon zorgen voor levendigheid.

De overige woningen zijn te bereiken via een dubbelhoge entree op de hoeken van de gebouwen en zijn ontsloten via een portiek of een galerij aan de noordgevel. De galerij is zo kort mogelijk gehouden en echt binnen de metselwerkgevel opgenomen. De binnengevel van de galerij is bekleed met hout, dit zorgt voor een warm contrast met de buitengevel. De galerij is voorzien van uitkragende balkons, wat een dynamisch beeld geeft, maar ook ontmoetingen van bewoners onderling stimuleert.

De gebouwen hebben een alzijdig karakter, om te voorkomen dat een ‘achterkantsituatie’ ontstaat. Voor de woningen is een groot gemeenschappelijk dakterras op het westen gemaakt met zitplekken en plantenbakken.

 
Jaartal
2016
Woningtype
Appartementen, grondgebonden
Aantal
177
Programma

66 grondgebonden woningen en 111 appartementen

Adres
Sontweg
Plaats
Groningen
Architect
Zecc Architecten
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed Realisatie B.V
Aannemer
Heijmans Bouw