Appartementen Giga

Op een hoek, op het punt waar het Pioenpark versmalt, realiseerden Stichting Giga en Nijestee 14 sociale huurappartementen voor jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum. Omdat de gebruikers snel zijn afgeleid, vormden rust en eenvoud de uitgangspunten voor het ontwerp van de appartementen, elk zo’n 70 m² groot. Door de ondiepe woningplattegrond grenzen alle woonvertrekken aan het park en kon de galerijgevel nagenoeg gesloten blijven, om zo rust en privacy te waarborgen.

Opdracht was te komen tot een stedenbouwkundig plan voor ongeveer honderd woningen op een gedateerd bedrijventerrein. Ten oosten wordt het gebied begrensd door de zogenaamde Europanlocatie aan het Van Starkenborghkanaal; ten westen vormt het Pioenpark, een langgerekt buurtpark, de begrenzing. De verbinding met het Pioenpark wordt gelegd door korte dwarsstraten die er loodrecht op aansluiten.

Met drie gelijke puien aan het park en door de centrale plaatsing van de keuken kan in de relatief kleine woningen toch op verschillende manieren worden gewoond. Geïnspireerd door de baksteenarchitectuur van de Oosterparkwijk en de Groningse Amsterdamse School-architectuur van S.J. Bouma voegt dit eigentijdse ontwerp een nieuwe hoekvariant toe aan het rijke palet hoekoplossingen. Twee kunstwerken, ‘De Haan’ van Siep van den Berg en ‘Indische antilope’ van Wladimir de Vries sieren de gevels van het Giga-gebouw.

 
Jaartal
2013
Woningtype
Appartementen
Aantal
14
Programma

14 begeleid wonen-appartementen

Adres
Struisvogelstraat
Plaats
Groningen
Architect
WAL architectenbureau
Opdrachtgever
Stichting Giga, Nijestee, JP van den Bent Stichting
Aannemer
Plegt-Vos