Appartementen Dinkelpark

Foto: Jitske Hagens

Foto: Jitske Hagens

Het Dinkelpark was een enigszins verloederd gebied nabij het centrum van Groningen; de plek van de voormalige busremise. In 2003 is het initiatief genomen het gebied nieuw leven in te blazen en de potentie van de nabijheid van het centrum en het eveneens nabijgelegen groen te benutten. Door een directe relatie te leggen tussen architectuur en stedenbouw is na oplevering een prettig en beschut woongebied ontstaan met een sterke verbinding met het groen van het aanliggende Dinkelpark: de bestaande vijver, de monumentale bomen en het karakteristieke Fongerspad.

In de uitwerking van de architectuur is gekozen voor een laag slingerend deel en een hoge toren. De Toren telt 17 lagen en heeft een bijzondere plattegrond die in hoge mate bepaald wordt door de geluidbelasting van de verderop gelegen ringweg. In de toren zijn 51 koopappartementen gerealiseerd: 3 op elke verdieping. Op de begane grond bevinden zich de bergingen. De appartementen liggen rond een hal met twee liften en een trappenhuis. De oppervlaktes verschillen van 122 tot 161 m2, inclusief de serre. De appartementen hebben een schuifbare gevelpui en een glazen vouwwand in de woonkamer: zo kan in de winter gekozen worden voor een extra ruime woonkamer en in de zomer kan een serre worden gecreƫerd door het openen van de gevelpui en het sluiten van de glazen vouwwand.

In de vijf bouwlagen tellende Slinger bevinden zich 83 appartementen: 20 vrije sector huur en 63 koop. Op de eerste tot en met de vierde verdieping liggen 72 appartementen van 80 tot 107 m2. De vijfde verdieping bevat 11 verschillende penthouses met oppervlaktes van 124 tot 188 m2. Alle appartementen hebben een balkon of een dakterras. Vooral de terrassen op de eerste verdieping zijn uniek en optioneel uitbreidbaar. De woonkamers hebben dubbele openslaande deuren naar de buitenruimtes met uitzicht op het park. Net als bij De Toren bevinden de bergingen zich op de begane grond.

 
Jaartal
2008
Woningtype
Appartementen
Aantal
134
Programma

134 huur- en koopappartementen

Adres
Vechtstraat
Plaats
Groningen
Architect
De Zwarte Hond
Opdrachtgever
Nijestee, Trebbe
Aannemer
Trebbe Oost & Noord