Curaçaostraat

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

In het kader van de herstructurering van de West-Indische buurt is aan de noordelijke ringweg een gebouw gerealiseerd van 125 meter lang en vijf bouwlagen hoog. Het bevat zestien gezinswoningen (eerste en tweede bouwlaag), elf mantelzorgwoningen (tweede, derde en vierde bouwlaag) en twintig startersappartementen (vijfde bouwlaag). Bijzonder aan het bouwblok zijn de mantelzorgwoningen – ook wel kangoeroewoningen genoemd.

De elf mantelzorgwoningen bestaan elk uit twee appartementen, één voor de mantelzorger en één voor de mantelzorgontvanger. Ze zijn met elkaar verbonden middels een tussendeur en geschikt voor ouderen en huurders die mindervalide zijn. Dit biedt de bewoners de mogelijkheid om het wonen en de mantelzorg naar eigen wens en op maat in te vullen. De 22 mantelzorgappartementen bieden woningcorporatie een bijzondere aanvulling op het sociale huurwoningaanbod en is een van de eerste initiatieven in de mantelzorgwoningbouw.

Het gebouw is opgetrokken uit donkerbruin metselwerk. De galerijen aan de westzijde zijn helder oranje en sluiten door het horizontale karakter aan bij de constante beweging op de ringweg. De hoofdentree is eveneens oranje. Deze kleuren zijn ook doorgevoerd in de details, zoals de gevelbeplating, fietsklemmen en gevelroosters. Aan de oostzijde sluit de gevel aan op het rustige, groene binnengebied van het bouwblok. Om de woonkwaliteit van het binnengebied optimaal te benutten, zijn de buitenruimten van alle woningen hierop georiënteerd.

 
Jaartal
2014
Woningtype
Appartementen, grondgebonden
Aantal
47
Programma

16 eengezinswoningen, 11 mantelzorgwoningen en 20 startersappartementen

Adres
Curaçaostraat
Plaats
Groningen
Architect
KAW architecten en adviseurs
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Plegt-Vos