Woonzorgcentrum De Brink

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

Foto: Mark Sekuur

In Helpman is tussen 2011 en 2015 zorgcentrum Coendershof herbouwd tot woonzorgcentrum De Brink. Het complex staat op een prominente plaats in Helpman, tegenover het landgoed Groenestein. Het is oorspronkelijk gebouwd in de jaren zestig en uitgebreid in de jaren negentig. In opdracht van ZINN maakte Team 4 Architecten een nieuw ontwerp.

De stedenbouwkundige opzet volgt de orthogonale structuur van de wederopbouwwijk. Het complex ligt in het midden van een maatschappelijke zone met voorzieningen als scholen, kinderopvang, park en sportvoorzieningen. De hoofdentree is gelegen aan de Helper Brink en het gebouw heeft een ‘tweede gezicht’ aan de Haydnlaan. De nieuwbouw aan de Helper Brink telt zes verdiepingen, die aan de Haydnlaan vier. Ook is er een parkeergarage aangelegd.

Het woonprogramma in De Brink bestaat zowel uit groepswonen als individueel wonen. Het gebouw is verdeeld in zes verdiepingen: vijf lagen appartementen en op de begane grond het centrale hart. Hier zijn de algemene voorzieningen gehuisvest zoals de ontvangsthal, de activiteitenruimte, het restaurant, de kapper en de bibliotheek. Het interieur kenmerkt zich door een gebouwhoge vide, waardoor veel licht het gebouw binnenkomt.

Het bouwdeel dat zich oriënteert aan de Haydnlaan biedt ruimte aan groepswonen, verdeeld in twee groepen per verdieping. Daarbij kijken bewoners vanuit de woonkamers uit op de wijk en de achtergelegen gezamenlijke tuin.

De architectuur bevat elementen die sterk herkenbaar zijn vanuit de omgeving. De begane grond van het hoofdvolume is een extra hoge plint die transparant is uitgevoerd. Het overige deel van het gebouw is in groene baksteen en champagnekleurige kozijnen uitgevoerd. Het patroon in de gevel kenmerkt zich door de horizontale Franse balkons, die worden afgewisseld door de raamkozijnen. Deze verspringen onderling per verdieping. Hierdoor ontstaat een speelse indeling in het gevelvlak.

De doorlopende betonelementen ter hoogte van elke vloer versterken het grafische spel van lijnen, vlakken en patronen. Aan de zijde van de Haydnlaan is dezelfde materialisering toegepast, maar dan met rode baksteen: een reflectie van de jaren dertig-stijl die in de wijk te zien is.

 
Jaartal
2015
Woningtype
Appartementen
Aantal
87
Programma

87 zorgappartementen voor groepswonen en individueel wonen, diverse algemene voorzieningen

Adres
Helper Brink
Plaats
Groningen
Architect
Team 4 Architecten
Opdrachtgever
ZINN
Aannemer
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf bv