Verlengde Hereweg 57a en b

Aan de Verlengde Hereweg, in hartje Helpman, stond een voormalig bankgebouwtje uit de jaren 70. Achter dit pand was een diepe tuin gesitueerd, die grenst aan het pand van de opdrachtgever. Op deze plek ontwierp Jaap Stobbe een winkelruimte met daarboven twee royale appartementen.

De opslagruimte werd op de etage ondergebracht, waardoor achterin het pand de mogelijkheid ontstond tot uitbreiding van de bestaande huisartsenpraktijk. De daarboven gelegen appartementen kijken aan de achterzijde uit op het Helperplein en aan de voorzijde over de Verlengde Hereweg.

Het situeren van de verschillende disciplines onder één dak, elk met hun eigen specifieke eisen- en wensenpakket, resulteerde in een evenwichtig bouwplan. De winkel had behoefte aan lange wanden, waaraan schappen geplaatst konden worden, en aan een binnenruimte. Omdat de opslag en het kantoor van de winkel op de etage ondergebracht zijn, was daarboven nog voldoende ruimte om twee ruime appartementen op te nemen.

Door gebruik te maken van zogenaamde lichthappers (gaten in de langsgevels) zorgde de ontwerper in elk vertrek voor voldoende daglicht. De appartementen hebben beide een groot terras op het westen en zijn voorzien van een geluidsarme lift. Om het hoge afwerkingsniveau verder te waarborgen is gekozen voor een akoestische vloer, zowel tussen de beide appartementen als tussen het appartement en de winkel.

 
Jaartal
2011
Woningtype
Appartementen
Aantal
2
Programma

Winkelruimte met twee appartementen

Adres
Verlengde Hereweg
Plaats
Groningen
Architect
Jaap Stobbe Vormgevers
Opdrachtgever
L.R. Bril
Aannemer
Jurriëns