Noorderkroonstraat/Voermanstraat

Bij de herstructurering van de naoorlogse wijk Paddepoel ontbrak tot 2015 nieuwbouw in de sociale huursector. Aan de Noorderkroon- en Voermanstraat zijn 36 bejaardenwoningen vervangen door achttien appartementen en twintig grondgebonden woningen rondom twee semi-openbare binnentuinen.

De bestaande stedenbouwkundige opzet met de naoorlogse stempelstructuur is bij het nieuwe ontwerp zoveel mogelijk behouden. Het nieuwe, hogere appartementengebouw markeert de Voermanstraat, een belangrijke stedenbouwkundige as in Paddepoel. De woningen en de entree van het gebouw zijn op deze as georiƫnteerd.

De appartementen zijn geschikt voor senioren, starters en kleine gezinnen. De grondgebonden woningen zijn gegroepeerd rondom de binnentuinen. De nieuwbouw sluit aan bij de directe omgeving, maar is net iets rijker in materiaalgebruik en detaillering dan de omliggende gebouwen: gele baksteen met bronzen tinten, terug liggende aluminium kozijnen en witte betonnen balkons. De laagbouw is voorzien van een groendak voor een prettigere aanblik vanuit de omliggende portieketagewoningen.

 
Jaartal
2015
Woningtype
Appartementen, grondgebonden
Aantal
38
Programma

18 appartementen en 20 woningen met tweetal semi-openbare binnentuinen

Adres
Noorderkroonstraat, Voermanstraat
Plaats
Groningen
Architect
KAW architecten en adviseurs
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Nijhuis