Neboflat

De voormalige Neboflat, een verzorgingstehuis gebouwd naar een ontwerp van architect Egbert Reitsma, ligt op een prominente plek in de stad. De flat werd halverwege de jaren 50 van de twintigste eeuw ontworpen in combinatie met het naastgelegen Stadspark.

De Neboflat heeft twee gezichten. Enerzijds ligt het aan de historische uitvalsroute van de stad met het Martiniplaza aan de horizon, anderzijds heeft het gebouw betekenis op buurtniveau en is het bijna vanaf elke plek in de wijk zichtbaar. Het flatgebouw heeft een grootse uitstraling richting de stad en een bescheiden karakter richting de buurt.

Bij de verbouwing van de naoorlogse flat werden op de eerste tot en met de zevende verdieping 58 zelfstandige appartementen ondergebracht, variërend in grootte van 36 tot 53 m2. Er zijn enkele studio’s, maar ook appartementen met een aparte slaapkamer en eigen balkon. De appartementen – aan drie zijden van het gebouw gelegen – bieden uitzicht in verschillende richtingen: richting het Stadspark, maar ook richting het oosten met zicht op het Sterrebos en de stadstorens.

Op de begane grond zijn een kinderdagverblijf en een medische hoek gesitueerd. De aanwezige binnentuin wordt overdag door het kinderdagverblijf gebruikt, maar is in de avonduren toegankelijk voor de bewoners. De bergingen zijn in de kelder ondergebracht en parkeren is mogelijk op het nieuw ingerichte voorterrein.

Op de verdiepingen bestaat het plan uit relatief kleine appartementen rond een binnentuin. Hiermee werd tegemoetgekomen aan de vraag van starters op de woningmarkt. De begane grond behoudt zijn maatschappelijke functie. De invulling houdt rekening met beide zijden van het gebouw en is van betekenis voor de stad, maar ook voor de buurt.

 
Woningtype
Appartementen
Aantal
58
Programma

58 zelfstandige appartementen

Adres
Paterswoldseweg
Plaats
Groningen
Architect
Oving Architekten
Opdrachtgever
Patrimonium