Foto: Harry Cock
De stadswoningen aan de Langestraat op het voormalige CiBoGa-terrein in Groningen zijn in 2015 in gebruik genomen. Het stedenbouwkundig plan van dit voormalige industriegebied is in verschillende fases ingevuld en kenmerkt zich door veel groen, weinig auto’s, open water en het zogenaamde ‘schotsprincipe’. De vorm van de woonblokken is gebaseerd op ijsschotsen: geen van de straten is recht en alle blokken hebben een bijzondere vorm. De woningen aan de Langestraat vormen het decor van dit bijzondere plan en zorgen voor een geleidelijke overgang naar de binnenstad.
De 51 grondgebonden woningen zijn geclusterd in drie blokken in een autoluw gebied. De blokken zijn bewerkt en geslepen in zowel horizontale als verticale zin, waardoor er een interessant beeldhouwwerk ontstaat, specifiek gemaakt voor deze plek. Uiteindelijk levert dit 22 verschillende woningtypes op die zich zowel ruimtelijk als programmatisch van elkaar onderscheiden. Alle woningen hebben een eigen tuin of een dakterras, en sommige woningen hebben zelfs beide. De gevel aan de straatzijde is bekleed met oranjerode baksteen, wat de woningen een warme uitstraling geeft. De verticale ritmiek, een uitvergroot huisnummer en een ingemetseld betonnen bankje markeren de individuele woningen. Aan de achterzijde is de gevel en berging uitgevoerd in verticale houten delen. Onder de woonblokken ligt de parkeergarage voor zowel bewoners als bezoekers. De entree hiervan is geïntegreerd in de woningen aan het Boterdiep.
Het CiBoGa-terrein, tegenwoordig Ebbingekwartier, kwam tot stand gedurende de crisis en temidden van de aardbevingsproblematiek. Ook de blokken aan de Langestraat kregen hiermee te maken. Het plan is in de crisis zo geoptimaliseerd dat het project toch uitgevoerd kon worden, met behoud van architectonische kwaliteit. Het laatst gerealiseerde blok is aardbevingsbestendig gebouwd.
51 grondgebonden woningen