La Liberté

Dit project van woningcorporatie Patrimonium, naar een ontwerp van de Franse architect Dominique Perrault, bestaat uit twee door middel van een luchtbrug verbonden torens met daarin 120 sociale huurwoningen, 3600 m2 kantoorruimte en 176 parkeerplekken in een ondergrondse parkeergarage. De onderste drie bouwlagen worden als entree van de woningen en als kantoorruimte gebruikt. Op de vierde laag liggen de gevels iets terug en is er naast kantoorruimten ook in een aantal appartementen voorzien.

Boven de drie bouwlagen bevindt zich een open laag met een verbindingsbrug tussen de torens. Deze open ruimte gaat naar verwachting als buitenruimte voor de gebruikers van de kantoren en de bewoners functioneren. De gevels van de kantoorverdiepingen zijn voorzien van zon- en warmtewerend glas. Dit glas heeft bovendien een strepenpatroon met een extra zonwerend effect.

De gevels van de woningen zijn van metselwerk en hebben zwarte aluminium kozijnen. De kleine toren heeft zwarte en grijze gevelstenen, de grote toren bestaat uit twee op elkaar gestapelde blokken van wit en zwart metselwerk. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de roestvrijstalen spiegels, verandert het gebouw steeds van aanblik.

 
Jaartal
2011
Woningtype
Appartementen
Aantal
120
Programma

120 sociale woningbouwappartementen, kantoorruimte, parkeerruimte, ecologische tuin en openbare ruimte

Adres
16 Aprillaan
Plaats
Groningen
Architect
Dominique Perrault Architecture
Opdrachtgever
Patrimonium
Aannemer
Geveke