Voormalige Zuiderkerk

De in 1925 gebouwde Zuiderkerk, die gebruikt werd door de baptistengemeente, is voorzien van prachtige glas-in-loodramen. De verder sobere kerk werd de laatste jaren niet meer gebruikt en werd vervolgens bestemd voor de realisatie van meerdere wooneenheden.

Voor de architect was belangrijk dat de ruimtelijke structuur van het gebouw voelbaar bleef en dat de glas-in-loodramen behouden konden blijven. Daarom werd de centrale as in de kerkruimte als basis voor de ruimtelijke invulling genomen. De eerder aangebouwde kerkruimte aan de zuidzijde kon vanwege haar beperkte afmetingen asymmetrisch worden ingedeeld.

Alle studio’s in de voormalige kerk hebben een specifieke daglichttoetreding, in het bijzonder de ruimten die gebruik konden maken van de bestaande glas-in-loodramen. De ruimten zijn om deze ramen heen ontworpen, op deze wijze kon de architect een stukje cultuurgeschiedenis behouden voor de stad. De bestaande, deels verbouwde achtergevels zijn weer autonoom gemaakt en ontdaan van alle ‘aangroeisels’.

 
Woningtype
Zelfstandige eenheden
Aantal
20
Programma

Zelfstandige studenteneenheden

Adres
Meeuwerderweg 75/1 - 75/20
Plaats
Groningen
Architect
Van Ringen Architecten
Opdrachtgever
Vastgoed Groningen
Aannemer
Eigen beheer