Hete Kolen

De ‘kolenmuur’ van de voormalige elektriciteitscentrale aan het Winschoterdiep werd gebruikt om de met schepen aangevoerde brandstof tegenaan te storten. Bij de herontwikkeling van het terrein tot Europapark is deze karakteristieke betonnen muur bewaard gebleven. De benodigde ruimte voor de kruisende Boumaboulevard is eruit gezaagd. Met een eigen gezaagde toegang en een overkraging van de bovenbouw over de muur sluit het nieuwe gebouw ‘Hete Kolen’ direct aan op de muur.

De gemeente streeft in het Europapark naar een stedelijk karakter met een menging van functies. Het programma jongerenhuisvesting met bedrijvigheid in de plint past daar goed in. Architectenbureau Team 4, dat eerder in de oude centrale zat, ontwikkelde het project. 132 studio’s voor jongeren, verdeeld over vier bouwlagen, maken het hoofdvolume.

Het Europapark bestaat uit vrij grote, grijze en witte gebouwen. Relatief kleine nieuwbouw moet daar qua beeld mee concurreren. Een rood-oranje gevel van plaatmateriaal in verschillende tinten vormt de huid van de bovenbouw. De vloeiende vorm van onderrand en bovenrand suggereren een zwevend, dynamisch volume. De bovenrand herbergt in het westen de naam en in het oosten de dakopbouw. Het grote dakterras is voor alle huurders toegankelijk. De westelijke kopgevel bestaat uit loggia’s.

Op de begane grond bevinden zich een kantoren. Het gebouw heeft hier een grotendeels glazen gevel. Aan de westkant, bij de kolenmuur, met een vrije hoogte van zo’n zeven meter, is het architectenbureau zelf ingetrokken. Aan de oostkant, reagerend op het hellende maaiveld, ligt een bedrijfsruimte van één verdieping en de entree van de bovenbouw.

 
Jaartal
2014
Woningtype
Zelfstandige eenheden
Aantal
132
Programma

132 jongerenstudio’s, kantoren, bedrijfsruimte

Adres
Boumaboulevard
Plaats
Groningen
Architect
Team 4 Architecten
Opdrachtgever
m2o5 Real Estate
Aannemer
Geveke