Goudriaan

Foto: Jim Ernst

Foto: Jim Ernst

Foto: Jim Ernst

Foto: Jim Ernst

Goudriaan, tevens een riviertje in de Alblasserwaard, bestaat uit 53 appartementen en een gemeenschappelijke huiskamer op een halfverdiepte parkeerkelder met 54 parkeerplaatsen, bergingen voor alle bewoners en oplaadpunten voor scootmobielen. De appartementen worden verhuurd door Christelijke Woningbouwvereniging Patrimonium in de sociale huursector.

In het prille begin woonden hier voornamelijk Chinese ouderen. Dit heeft als inspiratiebron gediend voor het ontwerp: de kleuren rood en goud, in combinatie met het grijze prefab beton en de gouden erkers aan de kopgevels, refereren aan een Chinees klooster dat aan een bergwand hangt. Daarnaast kent het complex een tegelvloer in de entreehal die is afgeleid van een Chinese drakenmuur.

De woningen bestaan uit een door een schuifwand af te scheiden keuken, een woonkamer, 2 of 3 slaapkamers, een badkamer, berging en een apart toilet. Aan de park-/straatzijde hebben de woningen een balkon over de volle breedte van het appartement. Op de plek van de woonkamer bevindt zich een zogeheten glazenwasbalkon (60 cm diep) en in de slaapkamer een ruimer balkon van ongeveer 2 meter diep. De slaapkamer en de woonkamer zijn beide voorzien van royale schuifpuien. Het balkon is dusdanig gedetailleerd qua hoogte dat men, als de schuifpui open staat, een stoel met de voorste stoelpunten op het balkon kan zetten terwijl de achterste nog in de woning staan.

De vorm van de appartementen lijkt een beetje op een taartpunt. In de meeste gevallen wordt de woning breder naar de straat en het park. Hierdoor heeft men een prachtig uitzicht. Enkele appartementen hebben juist een bredere woning aan de galerijkant. Deze hebben een zeer royale keuken en eetkamer.

Veel woningen van het Talmahuis kijken uit op het binnengebied van de Goudriaan. Daarom is ervoor gekozen het gebied zo gezellig mogelijk te maken door middel van de dieprode stenen met gouden accenten. De luchtbruggen in het binnengebied zijn gemaakt vanwege brandtechnische eisen. Deze geven het tevens een besloten en beschermd karakter. Op het parkeerdek in het binnengebied bevindt zich een officiële jeu de boules-wedstrijdbaan.

 
Jaartal
2008
Woningtype
Appartementen
Aantal
53
Programma

53 huurappartementen, recreatiezaal op parkeerkelder

Adres
Vechtstraat, Merwedestraat
Plaats
Groningen
Architect
Oving Architekten
Opdrachtgever
Patrimonium
Aannemer
Trebbe Oost & Noord