Gezinshuizen Noorderkroonstraat

Paddepoel is een zogenaamde stempelwijk: een zich herhalend patroon van woonblokken, kenmerkend voor veel naoorlogse wijken in Nederland. Ook aan de Noorderkroonstraat is dit patroon duidelijk te herkennen. Hier bevinden zich aan de buitenkant van elk blok eenvoudige stroken van middelhoge portieketagewoningen en binnenin, aan het semi-openbare groen, tweelaagse seniorenwoningen. Deze woningen voldeden al jaren niet meer aan de hedendaagse eisen. Woningcorporatie Lefier besloot ze daarom te vervangen door ruimere eengezinswoningen.

In de nieuwe invulling is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de huidige stempelstructuur, om deze te behouden of zelfs te versterken. Ook de semi-openbare binnentuin en de ori├źntatie op de zon zijn leidend geweest voor het ontwerp van de eengezinswoningen. De nieuwe woningen worden ontsloten vanaf de straat en vanuit de semi-openbare tuin, waaraan ook de priv├ętuin grenst. Hierdoor wordt er zowel aan de binnentuin als aan de straatkant gewoond.

De inpandige berging en de ontworpen erfscheidingen moeten verrommeling van het binnengebied zoveel mogelijk voorkomen. Opmerkelijk zijn de bijzondere doorsnede met de schuine kap op de verdieping, de voor sociale woningbouw brede beukmaat (7,2 meter) en het groendak waardoor het groene binnengebied vanuit de portieketagewoningen groter oogt.

 
Jaartal
2014
Woningtype
Eengezins in rij
Aantal
32
Programma

32 eengezinswoningen

Adres
Noorderkroonstraat
Plaats
Groningen
Architect
NRJ architectuur i.s.m. Noard architectuur
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Nijhuis