Woonhuis Zwaga en van der Wal

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Pieter Bas Zwaga

Foto: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

In het stedenbouwkundig plan van de Linie zijn woningen opgenomen van twee of drie lagen met een plat dak. Door de plaatsing aan de straat en de afwisseling met de tuin naast het huis ontstaat een lamellen-achtige structuur. 

Dit huis aan de Schans is ontworpen als een compacte gestukadoorde doos. De ramen zijn soms vlak en soms verdiept gedetailleerd en verschillend van afmeting om privacy te bieden waar die gewenst is en licht en zicht toe te laten waar mogelijk. Doordat de ramen allemaal vierkant zijn, ontstaat een rustig beeld. In de dubbelhoge keuken is een groot raam geplaatst op de plek waar anders de verdiepingsvloer had gezeten. Dit verrassende element maakt het huis van buitenaf bewust moeilijk leesbaar.

Elke ruimte in het huis heeft zijn eigen materiaal, kleur en afmeting, waardoor een grote diversiteit ontstaat. Door in de binnenwanden dezelfde vierkante gaten te maken als in de buitengevels, ontstaan zichtlijnen die door het hele huis lopen en de verschillende sferen met elkaar verbinden.

Doordat de woningen in de Linie dicht op elkaar staan en de tuin daardoor weinig zon krijgt, is op de tweede bouwlaag een dakterras aangelegd. Een houten dakopbouw vormt een geheel met het houten terras en de getimmerde meubels en plantenbakken waardoor een soort scheepsdek boven op het huis ontstaat.

 
Jaartal
2010
Woningtype
Vrijstaand
Aantal
1
Programma

woonhuis

Adres
De Schans 1
Plaats
Groningen
Architect
Pieter Bas Zwaga
Opdrachtgever
Particulier
Aannemer
Norbert Schwarte Bau