De Groenling

De markante positie van De Groenling verwijst naar de betekenis van het Wielewaalplein als centraal plein aan de noordrand van de Oosterparkwijk. Het plein heeft winkels, voorzieningen en een halte voor de buslijn tussen de binnenstad en Kardinge.

Woningcorporatie Lefier heeft hier een toren van 20 verdiepingen met 149 kleine zelfstandige wooneenheden voor starters of studenten gerealiseerd. De 20 grootste eenheden in de top van de toren liggen als penthouses naar de stad gericht. Daaronder bevinden zich de appartementen, gericht op de buurt en het Wielewaalplein. Op elke verdieping biedt de verbrede ruimte in de hal uitzicht op de stad en mogelijkheden voor ontmoeting en verblijf van de bewoners.

In het ontwerp is rekening gehouden met variatie en dynamiek in bewoning. Samen met Wiel & Deal zijn er voor studenten met een beperking zes passende wooneenheden gerealiseerd. Ook is er de mogelijkheid om twee wooneenheden tot een driekamerappartement samen te voegen.

Het ensemble van oud- en nieuwbouw is via een houten terraszone aan elkaar gekoppeld. De uitstraling van De Groenling is kleurrijk, door de speciaal ontwikkelde baksteen, en heeft op de begane grond een open en uitnodigend karakter.

 
Jaartal
2012
Woningtype
Appartementen
Aantal
149
Programma

149 appartementen voor studenten en starters

Adres
Wielewaalplein
Plaats
Groningen
Architect
Bureau Noordeloos
Opdrachtgever
Lefier
Aannemer
Trebbe Oost & Noord