Bloemstraat 5

Aan de Bloemstraat is in 2016 dit nieuwbouwproject voor jongeren gerealiseerd. Op deze locatie brandden in 2009 enkele kleine panden af. De achtergebleven kavels werden door woningbouwvereniging Nijestee aangekocht met de bedoeling om er kleine, zelfstandige wooneenheden te bouwen. Nijestee schreef een prijsvraag uit die gewonnen werd door Te Kiefte architecten uit Borne, samen met aannemer Plegt-Vos.

De afwijkende, haaietand-achtige vorm van de kavel maakte dit een complexe opgave. Daarnaast bevindt de kavel zich in de historische binnenstad, waardoor er hoge eisen op het gebied van welstand en architectonische kwaliteit zijn. Hier was de spanning voelbaar tussen wensenpakket, beschikbaar budget en de gewenste bouwkwaliteiten.

De ontwerpers gingen slim en creatief met de beperkte ruimte om. Ze maakten een haalbaar en realistisch plan met in totaal 15 wooneenheden met groottes van 18 à 19 m2, verdeeld over vier bouwlagen. De grote uitdaging was hier vooral het ontwerpen van goede, leefbare plattegronden met een hoge woonkwaliteit op deze bijzondere kavelvorm, passend in de straatgevel. Die gevel kenmerkt zich door wisselende architectuurstijlen en diverse bouwvolumes, met een overwegend verticale geleding.

Voor de gevels is gekozen voor metselwerkarchitectuur, waarbij het bouwblok verticaal verdeeld is in drie elementen. Het toegangsgebied heeft een heldere, aanwijsbare entree. Links en rechts van de toegangszone bevinden zich de studio’s, die gemarkeerd worden door een wisselend gebruik van kozijnvormen en kaders. Hierdoor ontstaat een levendig beeld, afgestemd op de directe omgeving. Ondanks het forse volume van het complex voegt het zich naadloos in het straatbeeld.

De 15 woonstudio’s zijn binnen 80 dagen opgeleverd. Ook de straat is tijdens en na het project onder handen genomen. In het complex hebben jongeren de beschikking over een zelfstandige studio met luxe keuken. De overige faciliteiten (toilet en douche) deelt elke bewoner met drie andere bewoners. In het gebouw is een berging opgenomen, terwijl zich bovenop een gezamenlijk dakterras bevindt.

 
Jaartal
2016
Woningtype
Appartementen
Aantal
15
Programma

15 studio's

Adres
Bloemstraat
Plaats
Groningen
Architect
Te Kiefte Architecten
Opdrachtgever
Nijestee
Aannemer
Plegt-Vos